Pages

Sunday, June 15, 2014

نان چهار دانه




اسم این نون 4 دونست چون از 4 نوع دانه مختلف استفاده شده، میتونید از دونه های دیگه که در دسترس ترند استفاده کنید یا اینکه از انواع کمتر یا بیشتری استفاده کنید ولی دیگه اسمش میشه مثلا نون سه دونه یا دو دونه :)
بافت این نون به نون فرانسوی که دستورش رو سال گذشته نوشته بودم خیلی نزدیکه.

برای خمیر:
آرد حدودا 4،1/2 پیمانه
آب ولرم 2 پیمانه
مایه خمیر 4 قاشق چایخوری
شکر قهوه ای 2 قاشق سوپخوری
نمک 1،1/2 قاشق چایخوری
روغن مایع گیاهی 2 قاشق سوپخوری
مخلوط دانه های مغذی 1/3 پیمانه

برای رویه:
آرد 1/2 قاشق سوپخوری
آب سرد 1/2 پیمانه
مخلوط دانه های مغذی 1/4 پیمانه
( شامل کنجد, تخم کتان, تخم آفتابگردان, تخم کدو, شاهدونه, دانه چیا, ... ) انتخابی



برای شروع مایه خمیر, شکر قهوه ای و آب ولرم رو مخلوط میکنیم. برای مایه خمیر فوری احتیاج نیست زمان بدیم تا عمل بیاد ولی اگه از مایه خمیر فوری استفاده نکنیم 10 دقیقه ای زمان میدیم تا پف کنه.
آب هم فقط کمی گرم باشه. حواسمون باشه دماش به حدی باشه که انگشت رو راحت در آب بتونیم نگه داریم. آب داغ مایه خمیر رو میسوزونه.
عمل که اومد روغن رو هم بهش اضافه میکنیم.

اگه از آرد all-purpose استفاده کنیم همین مقدار که گفتم کافیه اگر نه مطمئنا مقدارش تغییر میکنه.  با 3 پیمانه شروع میکنیم. آرد رو با نمک مخلوط، وسطش رو گود میکنیم و مایع رو داخلش میریزیم. هم میزنیم و خمیر رو از اطراف جمع میکنیم. بقیه آرد رو کم کم میریزیم تا خمیر کاملا جمع بشه. خمیر رو با آرد زیاد سفتش نمیکنیم. هرچی سبکتر و نرمتر باشه کیفیت نونمون بهتر میشه.
سطح کار رو آرد پاشی میکنیم و خمیر رو 10 دقیقه ورز میدیم. بیزحمت در این مرحله کمکاری نکنید که پشیمون میشید، از ما گفتن بود (حداقل 10 دقیقه).
در حین ورز دادن 1/3 پیمانه دانه ای که آماده کردیم رو لابلای خمیر میریزیم و ورز میدیم. من از مخلوط دانه کتان، کنجد، تخم کدو و poppy seed (تخم خشخاش) استفاده کردم. موقع ورز دادن یواشکی یه قاشق چایخوری هم سبوس اضافه کردم :)
کف کاسه ای رو با 2 قطره روغن چرب میکنیم و خمیر رو داخلش میگذاریم. روش رو میپوشونیم و یه گوشه میگذاریم تا پف کنه، برای 1 ساعت و نیم.


بعد از استراحت خمیر، به 2 قسمت تقسیمش میکنیم.
روش شکل دادن خمیر رو در دستور نان فرانسوی با یه توضیح چند خطی میتونید ببینید.
یا اینکه یه نگاهی به این ویدئو بندازید. خیلی خوب نشون داده. اگرنه همین روشی که گفتم خوب جواب میده. (اینجا کلیک کنید.)

خمیرها رو در سینی فر میگذاریم، روی کاغذ روغنی. روی نونها رو با پارچه سبکی میپوشونیم تا دوباره برای نیم ساعت استراحت کنند. حجم خمیرها بیشتر از اونی که انتظارش رو داریم زیاد میشه و برخلاف اینکه ظاهر خمیر کمه ولی 2 تا نون بزرگ خواهیم داشت.

فر رو با حرارت 400 درجه فارنهایت روشن میکنیم تا گرم بشه تو این زمان.
برای روی نونها، آب سرد و آرد رو مخلوط میکنیم و روی حرارت میگذاریم تا غلیظ بشه. اینقدری که بتونیم روی خمیر بمالیم. میگذاریم سرد بشه و از حرارت بیافته بعد با قلم مو روی خمیرها میمالیم و روش رو با دانه ها پر میکنیم.


هم روی نون هم کناره ها باید با دونه ها پر و آغشته بشه. هیچ جاییش خالی نمونه. حسابی پف میکنه و همونطوری که در عکسهای آخر مشخصه دونه ها روی نون پخش میشند.


درنهایت روی خمیرها رو با چاقوی خیلی تیز یا تیغ چند تا برش میزنیم. داخل فر گرم میگذاریم تا بپزند.
30 تا 35 دقیقه برای پخت لازمه، تا زمانی که روی نون حسابی طلایی بشه.


این نون خیلی مغذی و اگه از آردهای غنی تر استفاده کنیم ارزش غذاییش بالاتر هم میره.
میتونیم هر بار با یه مخلوط متفاوت دونه ها نون رو بپزیم.
با یه کمی پنیر میشه یه صبحانه کامل :)
به به


source:notitievanlien.blogspot.ca


12 comments:

  1. چه کردی!!! دهنم آب افتاد :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. نونش خیلی خوب میشه
      جاتون خالی
      :)

      Delete
  2. بسیار عالیه عاطفه جون ،خیلی هوس انگیزه و بسیار بافت خوبی داره.دستتون درد نکنه .و نوش جونتون

    ReplyDelete
  3. Kheil ziba myshe az shekare mamoli estefade kard??

    ReplyDelete
    Replies
    1. بله دوست عزیز
      میشه
      شکر صرفا برای تغذیه مایه خمیره
      من چون شکر سفید مهمولا استفاده نمیکنم
      شکر قهوه ای زدم
      :)

      Delete
  4. نمیدونم رسید یا نه؟
    نوشته بودم نمیشه دستوراتو پی دی اف کنم.
    تنظیمش بهم میخوره.
    میشه برای ذخیره دستورات در کامپیوتر یه راهی بذاری؟
    پی دی اف ساز نداری بذاری رو دستورا؟

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام دوست عزیز
      امکانش نیست فعلا
      ولی دستورها همیشه اینجا هستند و پیدا کردنشون از روی دسته بندی راحته
      اگر نه میتونید از صفحه
      print screen
      بگیرید
      :)

      Delete
  5. خیلی هوس انگیزه عاطفه جون! باید امتحان کنم حتما

    ReplyDelete
  6. سلام. از دستورات خوبتون تشکر می کنم
    من از روی این دستور شما نان را درست کردم. این سومین بارم بود که نان می پختم (قبلا یکبار نان بربری و یکبار یک نوع نان ایتالیایی پخته بودم) اما همیشه بعلت اینکه گازم قدیمی است و فر آن فقط شعله بالا یا فقط شعله ی پایین روشن می شود و نمی توانم حرارت از بالا و پایین همزمان داشته باشم نانها خوب نمی شوند. طبق تجربه ی دوبار قبلی متوجه شدم که باید حرارت را کمتر از چیزی که در دستور پختها می گویند بگذارم چون آن دو بار زیر نانها سوخته بود و رویشان خام بود به همین دلیل در دستور شما ۴۰۰ درجه فارنهایت(۲۱۰ درجه سانتی گراد) بود من ۲۰۰ درجه گذاشتم که مثل دو دفعه قبلی نسوزد و مرتبا سر می زدم که نسوزد و هنگامیکه رنگش خوب شد خاموش کردم و شعله بالا یا همان گریل را روشن کردم تا روی نان بپزد. رنگ و رویش خوب شد اما زیر و روی نان سفت و لاستیکی شده بود و داخل آن هم مثل عکسهای شما خوب نشده بود و نان من خمیر شده بود. در صورتیکه بنظرم خمیر فوق العاده خوب و لطیفی از آب درآمده بود و همانطوریکه در دستور گفته بودید حسابی ورز داده بودم. از شما خواهش می کنم مرا راهنمایی کنید و اشکال کارم را بگویید
    بسیار ممنون و سپاسگزارم

    ReplyDelete
  7. سلام ببخشيد ميشه با همزن برقي عمل ورز را انجام داد يا نه؟
    البته همزن من فقط دو مدل قاشق همزن داوه كه استيل هست

    ReplyDelete
    Replies

    1. احتياجى به همزن برقى نيست
      با چنگال يا همزن دستى مخلوط كنيد و بعد از جمع شدن خمير خوب ورز بديد
      براى نونها ورز دادن مهمه

      Delete