Pages

Monday, December 3, 2012

نان زعفرانی سوئدی



اول از همه ممنون از دوست گلی که دستور این نون شیرینی رو خواسته بودند، بانی خیر شد تا یه خوشمزه جدید رو امتحان کنم.

این نون شیرینی خوشکل Saffron Buns گفته میشه. Buns به نونهای حجیم و گاهی کم شیرین گفته میشه که میتونند به شکل رول، نون تپلی های کوچک، ... آماده بشند؛ مثل رولهای دارچینی، نون همبرگر، نون هات داگ، رولهای شکری و ...
Saffron Bun هم از همین دستست و بسته به شکلی که بهش داده میشه اسمهای متفاوتی میگیره. شکل پیچ در همه اشکال حفظ شده و از تعدادی کشمش برای تزئین نون استفاده میشه. (عکس پایین از اینترنت)
  

برای خمیر:
کره یا مارگارین 1/3 پیمانه
شکر 1/2 پیمانه
آرد حدودا 4 - 4.5 پیمانه
شیر داغ 1 پیمانه
آب ولرم 1/4 پیمانه
تخم مرغ 2 عدد
مایه خمیر 1 قاشق سوپخوری
نمک 1/2 قاشق چایخوری
زعفران ساییده شده 1/2 قاشق چایخوری
کشمش

برای رویه:
تخم مرغ 1 عدد
شیر 2 قاشق سوپخوری
پودر قند (اختیاری)


برای شروع مایه خمیر رو با آب ولرم حل میکنیم. 1 قاشق سوپخوری شکر از سر 1/2 پیمانه شکر که داریم برمیداریم، به مایه خمیر اضافه میکنیم و 10 دقیقه زمان میدیم تا عمل بیاد. اگر از مایه خمیر فوری استفاده میکنیم نیاز به عمل اومدن نداره.

شیر داغ و زعفران رو مخلوط میکنیم. دو سه دقیقه ای زمان میدیم تا زعفران رنگ پس بده. خرده های زعفران داخل خمیر ظاهر خوبی به نونهامون میده. کره رو به شیر اضافه میکنیم تا باز بشه ، بعد شکر و تخم مرغها رو یکی یکی مخلوط میکنیم.

نکته ای که نباید فراموش کنیم اینه که کره و تخم مرغها حتما باید به دمای محیط رسیده باشند تا باعث سرد شدن شیر نشند. در ضمن اگه شیر هنوز خیلی داغه کمی زمان میدیم تا از حرارت بیلفته بعد تخم مرغها رو اضافه میکنیم تا باعث لختگی تخم مرغ نشه.


مایه خمیر رو با مواد مخلوط میکنیم.
آرد و نمک رو مخلوط میکنیم و کم کم به مایع اضافه میکنیم.
آرد رو تا جایی اضافه میکنیم که خمیر جمع بشه. آرد زیاد باعث سفت شدن خمیر میشه. اگر خمیر نرم و کمی چسبنده باشه بهتر از اینه که سفت بشه و نتونیم هیچ بلایی سرش بیاریم. روی سطح آرد پاشی شده خمیر رو 5 تا 10 دقیقه ورز میدیم.
داخل کاسه روغن مالی شده قرارش میدیم. روش رو میپوشونیم و گوشه ای قرار میدیم تا حجمش زیاد بشه، مدت 1 ساعت.


خمیر رو به 18 قسمت مساوی تقسیم میکنیم. هر تکه خمیر رو روی سطح کار لوله میکنیم تا نواری 40 سانتی داشته باشیم. نوار رو همزمان از دو طرف، در 2 جهت مختلف میپیچونیم. این شکل متداول تره.
یا اینکه هر دو طرف رو از یک جهت رول میکنیم و وسطش رو کمی خم میکنیم. مثل سبیل پوآرو میشه :-) یا از وسط نوار رو خم مینیم و دور خودش میپیچیم.
سایر اشکال هم از کنار هم قرار دادن همین خمیرها تشکیل میشند .
داخل سینی روغن مالی شده یا روی کاغذ شیرینی پزی قرارشون میدیم. روی قسمتهایی که پیچیده شده یک کشمش درشت میگذاریم.


(من خودم این دوتا مدل آخر رو در عکس بالا بیشتر دوست دارم چون روی هرکدوم 3 تا کشمش میخوره) 
این آقای حلزون هم که گوشه سینی نشسته ناشی از تخیلات بندست و هیچ سابقه تاریخی نداره. با اون چشمای "کیشمیشیش" زل زده به بقیه نونا :-)
روی خمیرها رو با پارچه سبکی میپوشونیم و 1 ساعت دیگه استراحت میدیم.


افزایش حجمشون کاملا تو عکس مشخصه. تخم مرغ و شیر رو مخلوط و روی نونها میمالیم. 
فر رو حداقل از 20 دقیقه قبل باید با حرارت 375 درجه فارنهایت روشن کرده باشیم تا گرم بشه. مدت 12 تا حداکثر 15 دقیقه داخل فر بمونند تا بپزند و طلایی بشند.
وقتی سرد شدند میتونیم روشون پودر قند بپاشیم، که البته من این کار رو نمیکنم.


عطر نونها مثل بوی ته چین میمونه و انگار همش انتظار داشتم ته چین از فر دربیارم.




دست سوئدی ها هم درد نکنه با این نون خوش مزشون. من صبحها با مربا یا عسل میخورم.
جای دوستان هم خالی ....

32 comments:

  1. ای بگردم من گربه شکمووووووووووو
    نازی مثل گربه من همیشه توی نصف عکسهام بیخبر و یهو ظاهر میشه و عکسها رو به باد میده :)


    دستت درد نکنه عاالی شدن نووش جان منم باید درستش کنم خیلی خوشمزست معلومه

    ReplyDelete
  2. چه نونی شده عاطفه جون ، چه پفی هم داره ، از بافتش خیلی خوشم اومد ، دست گلت درد نکنه نونوای من :*

    ReplyDelete
  3. به نظر كه خيلي خوشمزه مياد دستتون درد نكنه

    ReplyDelete
  4. ، به قول رز جون بافتش خيلي خوب شده
    دستت درد نكنه عاطفه جون

    ReplyDelete
  5. چه نونهای خوشملی...عاشق نون پختنم..حس خیلی خاصیه
    اینم باید درست کنم حتما...مرسی عزیزم

    ReplyDelete
  6. خیلی‌ بافت خوبی‌ داره و همچنین خیلی‌ خوش رنگ شده عاطفه جون . دستت درد نکنه عزیزم .

    ReplyDelete
  7. این نون را برای کریسمس می پزند الان تمام فروشگاهها پر شده از این نون همین 2 ساعت پیش بیرون بودم گشنه ام بود یکی خریدم خوردم اما مصلما خونگیش یه چیز دیگست
    ممنون
    (من چند وقتی هست مهمون اینجا شدم از وبلاگ لیلا جان به اینجا رسیدم شاد باشی عزیز)

    ReplyDelete
    Replies
    1. خوش اومدی فرزانه جون
      اتفاقا یکی از دوستان از سوئد دستورش رو خواسته بود

      Delete
  8. ممنون دوستای گلم
    جای همتون خالی ...........

    ReplyDelete
  9. دست گلتون درد نکنه با این نون خوشمزتون ، خوشمزه خونه هس دیگه، حتماً درست می کنم و دعا به جون شما ، باز هم ممنون از زحماتتون.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ممنون عزیزم
      نوش جون پیش پیش
      :-)

      Delete
  10. Salam atefeh jonam ,, vaghti veblageto baz kardam va in noono didam ,,kheili khoshhal shodam , va goftam moshalah be in atefeh Jon Che hemati ,chand roz pish azat dastoresho khaste bodam ,ghorbone dastet:):):):):)
    Alan inja hameye foroshgaha az in non ha hast va kheili kheili hame dost daran,
    Hatman ba dastore khobet va tozyhate khobet bayad dorost konam,,
    Rasti atefeh Jon hala ye chand vaght dige ham ye shirini dige ke dige favoriteshone dorost mikonan be name semlor ke onam khoshmazas, shayadam onja ham hamin tor bashe va shaayad be esme dige , mamnu. Doste khobam by naziriiiiiiiiiiiiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. ممنون سمانه جون
      بعضی دستورها خیلی به درد بخورن
      مثل این نون
      واسه همین زودی میرم سراغش
      هنوز دارم ازشون
      و چند تا برای دوستام نگه داشتم
      دست تو درد نکنه واسه پیشنهاد خوبت عزیزم
      حالا درست کردی
      فقط بهم بگو مزش همینه اونی که بیرون میخری یا نه
      چون من کلی دستورهای انگلیسی و فرانسه رو چک کردم
      ولی خوب نونش سوئدیه دیگه
      خبرش رو بهم بده لطفا
      این semlor
      هم ایشالا بتونم حتما
      مرسی

      Delete
  11. سلام عاطفه جون! من خیلی وقت نیست که با وبلاگ شما آشنا شدم و از طریق پیج فیس بوک لیلا جون شما رو پیدا کردم!! وقتی امروز صفحه رو باز کردم یه عالمه ذوق کردم!!! آخه من هم سوئد هستم و عاشق این "بوله" به قول سوئدی ها! هفته پیش یه عالمه تو اینترنت دنبال رسپی اش گشتم! ولی هرکی یه چیزی میگفت و بعضی هاش هم اصلا" منطقی نبود دستوراش!
    خلاصه که دستت درد نکنه! هفته دیگه حتما" درست میکنم!
    بازم مرسی

    ReplyDelete
    Replies
    1. خواهش میکنم عزیز
      ایشالا لذتش رو ببری
      :-)

      Delete
  12. عالی شده! از اون نون هاست که من خیلی دوست دارم! ممنون عاطفه جون

    ReplyDelete
  13. Salam atefeh jan ,, dorostesh kardam va kheili narm va khoshmaze shod , daste golet dard nakone, mamnunnn

    ReplyDelete
  14. dastet dard nakone, kheili ham khoshmaze bodesh

    ReplyDelete
  15. سلام نازنین.ممنون از دستورهای عالیت.یه سوال داشتم.میشه جای کره از روغن زیتون استفاده کرد؟اگه آره...به چه مقدار؟مساوی مقدار کره؟ممنون خانومی

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام نیلوفر جان
      هر 1 پیمانه کره رو با سه چهارم پیمانه روغن زیتون میتونید جایگزین کنید
      این لینک رو ببین
      http://www.amazingoliveoil.com/substitute-olive-oil-for-butter.html
      تو این دستور برای 1/3 پیمانه کره میتونی 1/4 پیمانه روغن جایگزین کنی

      Delete
  16. دوباره سلام.و دوباره یه سوال دیگه. از مایه خمیر تازه(مکعبهای 25 گرمی) چه طور و به چه اندازه باید استفاده کرد؟ممنون

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام بازم
      :-)
      مایه خمیر تازه رو همراه شکر که تو دستور هست با هم داخل ظرف میریزی
      و با پشت قاشق با هم له میکنی
      بعد آب یا شیر ولرمت رو بهش اضافه و حل میکنی
      و میذاری تا عمل بیاد
      مقدار مایه خمیر تازه باید 3 برابر مایه خمیر خشک استفاده بشه
      مثلا اگه تو دستور 1 قاشق چاخوری مایه خمیر داریم
      به جاش 3 قاشق چایخوری مایه خمیر تازه میریزیم
      :-)

      Delete
  17. ممنونم عاطفه جان

    ReplyDelete
  18. خسته نباشيد ،من اين نان ها را درست كردم پسرم ميخواست شيرينتر باشه ميشه شكر در خمير بيشتر كرد و يا كرم وسطش گذاشت و در فر قرار داد از چه كرمي ميشه استفاده كرد كه مثل شيريني دانماركي بشه البته ميدونم شيريني دانماركي از خمير هزار لايه است

    ReplyDelete
  19. ببخشد يه سوال ديگه داشتم آيا ماست ميتونه جايگزين شير بشه ؟در چه خميرهايي و چه زماني اين جايگزيني صورت ميگيره

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام عزیز
      شکر میتونی اضافه کنی
      ولی اگه کرم میخوای استفاده کنی
      حواست باشه کرم هم شیرینه و نونت خیلی شیرین نشه
      میتونی از کرم کاستارد که دستورش رو گذاشتم استفاده کنی
      هم سادست هم خیلی شیرین نیست
      به نظرم گزینه مناسبیه
      میتونی یهذره زعغرون هم به شیر گرم اضافه کنی
      که کاستاردت زعفرونی بشه و با نونت هماهنگ میشه
      درباره شیر هم باید بگم که فقط برای رقیق کردن تخم مرغه
      چون تخم مرغ از روی خمیر سر میخوره
      و شیر بافتش رو باز میکنه و یکدست
      باعث میشه روی خمیر یکدست بشینه
      اگه ماست خواستی بریزی به جاش
      ماست رقیق بریز
      ولی داخل خمیر اگه شیر یا ماست داشته باشیم واقعا بستگی به دستور داره
      بهتره جایگزین نشه با چیز دیگه
      دستور به هم میریزه
      چون
      ماست غلیظ تر و خیلی اسیدی تر از شیره
      این خاصیت ماست باعث ترد تر شدن بافت خمیر میشه البته
      خمیر پیراشکی معمولا ماست داره

      Delete
  20. salam dooste aziz, yek soal dashtam in meghdare kareh wa shekar wa ard be gram chand gram hast , akher man ba peymaneh balad nistam , faghat gram baladam merci khanomi

    ReplyDelete
    Replies
    1. حتما دوست من
      کره 75 گرم - شکر 55 گرم - آرد 390 گرم

      این لینک رو ببینید. تیدیل پیمانه و گرم رو برای مواد اولیه یکی یکی نشون داده. امیدوارم به دردتون بخوره http://www.yemalilar.com/2011/03/blog-post.html

      Delete
  21. عزیز دلم پنگول خب حتما نون میخواسته ..................

    ReplyDelete