اول از همه ممنون از دوست گلی که دستور این نون شیرینی رو خواسته بودند، بانی خیر شد تا یه خوشمزه جدید رو امتحان کنم.
این نون شیرینی خوشکل Saffron Buns گفته میشه. Buns به نونهای حجیم و گاهی کم شیرین گفته میشه که میتونند به شکل رول، نون تپلی های کوچک، ... آماده بشند؛ مثل رولهای دارچینی، نون همبرگر، نون هات داگ، رولهای شکری و ...
Saffron Bun هم از همین دستست و بسته به شکلی که بهش داده میشه اسمهای متفاوتی میگیره. شکل پیچ در همه اشکال حفظ شده و از تعدادی کشمش برای تزئین نون استفاده میشه. (عکس پایین از اینترنت)
برای خمیر:
کره یا مارگارین 1/3 پیمانه
شکر 1/2 پیمانه
آرد حدودا 4 - 4.5 پیمانه
شیر داغ 1 پیمانه
آب ولرم 1/4 پیمانه
تخم مرغ 2 عدد
مایه خمیر 1 قاشق سوپخوری
نمک 1/2 قاشق چایخوری
زعفران ساییده شده 1/2 قاشق چایخوری
کشمش
برای رویه:
تخم مرغ 1 عدد
شیر 2 قاشق سوپخوری
پودر قند (اختیاری)
برای شروع مایه خمیر رو با آب ولرم حل میکنیم. 1 قاشق سوپخوری شکر از سر 1/2 پیمانه شکر که داریم برمیداریم، به مایه خمیر اضافه میکنیم و 10 دقیقه زمان میدیم تا عمل بیاد. اگر از مایه خمیر فوری استفاده میکنیم نیاز به عمل اومدن نداره.
شیر داغ و زعفران رو مخلوط میکنیم. دو سه دقیقه ای زمان میدیم تا زعفران رنگ پس بده. خرده های زعفران داخل خمیر ظاهر خوبی به نونهامون میده. کره رو به شیر اضافه میکنیم تا باز بشه ، بعد شکر و تخم مرغها رو یکی یکی مخلوط میکنیم.
نکته ای که نباید فراموش کنیم اینه که کره و تخم مرغها حتما باید به دمای محیط رسیده باشند تا باعث سرد شدن شیر نشند. در ضمن اگه شیر هنوز خیلی داغه کمی زمان میدیم تا از حرارت بیلفته بعد تخم مرغها رو اضافه میکنیم تا باعث لختگی تخم مرغ نشه.
مایه خمیر رو با مواد مخلوط میکنیم.
آرد و نمک رو مخلوط میکنیم و کم کم به مایع اضافه میکنیم.
آرد رو تا جایی اضافه میکنیم که خمیر جمع بشه. آرد زیاد باعث سفت شدن خمیر میشه. اگر خمیر نرم و کمی چسبنده باشه بهتر از اینه که سفت بشه و نتونیم هیچ بلایی سرش بیاریم. روی سطح آرد پاشی شده خمیر رو 5 تا 10 دقیقه ورز میدیم.
داخل کاسه روغن مالی شده قرارش میدیم. روش رو میپوشونیم و گوشه ای قرار میدیم تا حجمش زیاد بشه، مدت 1 ساعت.
خمیر رو به 18 قسمت مساوی تقسیم میکنیم. هر تکه خمیر رو روی سطح کار لوله میکنیم تا نواری 40 سانتی داشته باشیم. نوار رو همزمان از دو طرف، در 2 جهت مختلف میپیچونیم. این شکل متداول تره.
یا اینکه هر دو طرف رو از یک جهت رول میکنیم و وسطش رو کمی خم میکنیم. مثل سبیل پوآرو میشه :-) یا از وسط نوار رو خم مینیم و دور خودش میپیچیم.
سایر اشکال هم از کنار هم قرار دادن همین خمیرها تشکیل میشند .
داخل سینی روغن مالی شده یا روی کاغذ شیرینی پزی قرارشون میدیم. روی قسمتهایی که پیچیده شده یک کشمش درشت میگذاریم.
(من خودم این دوتا مدل آخر رو در عکس بالا بیشتر دوست دارم چون روی هرکدوم 3 تا کشمش میخوره)
این آقای حلزون هم که گوشه سینی نشسته ناشی از تخیلات بندست و هیچ سابقه تاریخی نداره. با اون چشمای "کیشمیشیش" زل زده به بقیه نونا :-)
این آقای حلزون هم که گوشه سینی نشسته ناشی از تخیلات بندست و هیچ سابقه تاریخی نداره. با اون چشمای "کیشمیشیش" زل زده به بقیه نونا :-)
روی خمیرها رو با پارچه سبکی میپوشونیم و 1 ساعت دیگه استراحت میدیم.
افزایش حجمشون کاملا تو عکس مشخصه. تخم مرغ و شیر رو مخلوط و روی نونها میمالیم.
فر رو حداقل از 20 دقیقه قبل باید با حرارت 375 درجه فارنهایت روشن کرده باشیم تا گرم بشه. مدت 12 تا حداکثر 15 دقیقه داخل فر بمونند تا بپزند و طلایی بشند.
وقتی سرد شدند میتونیم روشون پودر قند بپاشیم، که البته من این کار رو نمیکنم.
دست سوئدی ها هم درد نکنه با این نون خوش مزشون. من صبحها با مربا یا عسل میخورم.
جای دوستان هم خالی ....
ای بگردم من گربه شکمووووووووووو
ReplyDeleteنازی مثل گربه من همیشه توی نصف عکسهام بیخبر و یهو ظاهر میشه و عکسها رو به باد میده :)
دستت درد نکنه عاالی شدن نووش جان منم باید درستش کنم خیلی خوشمزست معلومه
چه نونی شده عاطفه جون ، چه پفی هم داره ، از بافتش خیلی خوشم اومد ، دست گلت درد نکنه نونوای من :*
ReplyDeleteبه نظر كه خيلي خوشمزه مياد دستتون درد نكنه
ReplyDelete، به قول رز جون بافتش خيلي خوب شده
ReplyDeleteدستت درد نكنه عاطفه جون
چه نونهای خوشملی...عاشق نون پختنم..حس خیلی خاصیه
ReplyDeleteاینم باید درست کنم حتما...مرسی عزیزم
خیلی بافت خوبی داره و همچنین خیلی خوش رنگ شده عاطفه جون . دستت درد نکنه عزیزم .
ReplyDeleteاین نون را برای کریسمس می پزند الان تمام فروشگاهها پر شده از این نون همین 2 ساعت پیش بیرون بودم گشنه ام بود یکی خریدم خوردم اما مصلما خونگیش یه چیز دیگست
ReplyDeleteممنون
(من چند وقتی هست مهمون اینجا شدم از وبلاگ لیلا جان به اینجا رسیدم شاد باشی عزیز)
خوش اومدی فرزانه جون
Deleteاتفاقا یکی از دوستان از سوئد دستورش رو خواسته بود
ممنون دوستای گلم
ReplyDeleteجای همتون خالی ...........
دست گلتون درد نکنه با این نون خوشمزتون ، خوشمزه خونه هس دیگه، حتماً درست می کنم و دعا به جون شما ، باز هم ممنون از زحماتتون.
ReplyDeleteممنون عزیزم
Deleteنوش جون پیش پیش
:-)
Salam atefeh jonam ,, vaghti veblageto baz kardam va in noono didam ,,kheili khoshhal shodam , va goftam moshalah be in atefeh Jon Che hemati ,chand roz pish azat dastoresho khaste bodam ,ghorbone dastet:):):):):)
ReplyDeleteAlan inja hameye foroshgaha az in non ha hast va kheili kheili hame dost daran,
Hatman ba dastore khobet va tozyhate khobet bayad dorost konam,,
Rasti atefeh Jon hala ye chand vaght dige ham ye shirini dige ke dige favoriteshone dorost mikonan be name semlor ke onam khoshmazas, shayadam onja ham hamin tor bashe va shaayad be esme dige , mamnu. Doste khobam by naziriiiiiiiiiiiiiiii
ممنون سمانه جون
Deleteبعضی دستورها خیلی به درد بخورن
مثل این نون
واسه همین زودی میرم سراغش
هنوز دارم ازشون
و چند تا برای دوستام نگه داشتم
دست تو درد نکنه واسه پیشنهاد خوبت عزیزم
حالا درست کردی
فقط بهم بگو مزش همینه اونی که بیرون میخری یا نه
چون من کلی دستورهای انگلیسی و فرانسه رو چک کردم
ولی خوب نونش سوئدیه دیگه
خبرش رو بهم بده لطفا
این semlor
هم ایشالا بتونم حتما
مرسی
سلام عاطفه جون! من خیلی وقت نیست که با وبلاگ شما آشنا شدم و از طریق پیج فیس بوک لیلا جون شما رو پیدا کردم!! وقتی امروز صفحه رو باز کردم یه عالمه ذوق کردم!!! آخه من هم سوئد هستم و عاشق این "بوله" به قول سوئدی ها! هفته پیش یه عالمه تو اینترنت دنبال رسپی اش گشتم! ولی هرکی یه چیزی میگفت و بعضی هاش هم اصلا" منطقی نبود دستوراش!
ReplyDeleteخلاصه که دستت درد نکنه! هفته دیگه حتما" درست میکنم!
بازم مرسی
خواهش میکنم عزیز
Deleteایشالا لذتش رو ببری
:-)
عالی شده! از اون نون هاست که من خیلی دوست دارم! ممنون عاطفه جون
ReplyDeleteمرسی شبو جون
Delete:-)
Salam atefeh jan ,, dorostesh kardam va kheili narm va khoshmaze shod , daste golet dard nakone, mamnunnn
ReplyDeleteنوش جون سمانه جون
Delete:-)
dastet dard nakone, kheili ham khoshmaze bodesh
ReplyDeleteسلام نازنین.ممنون از دستورهای عالیت.یه سوال داشتم.میشه جای کره از روغن زیتون استفاده کرد؟اگه آره...به چه مقدار؟مساوی مقدار کره؟ممنون خانومی
ReplyDeleteسلام نیلوفر جان
Deleteهر 1 پیمانه کره رو با سه چهارم پیمانه روغن زیتون میتونید جایگزین کنید
این لینک رو ببین
http://www.amazingoliveoil.com/substitute-olive-oil-for-butter.html
تو این دستور برای 1/3 پیمانه کره میتونی 1/4 پیمانه روغن جایگزین کنی
دوباره سلام.و دوباره یه سوال دیگه. از مایه خمیر تازه(مکعبهای 25 گرمی) چه طور و به چه اندازه باید استفاده کرد؟ممنون
ReplyDeleteسلام بازم
Delete:-)
مایه خمیر تازه رو همراه شکر که تو دستور هست با هم داخل ظرف میریزی
و با پشت قاشق با هم له میکنی
بعد آب یا شیر ولرمت رو بهش اضافه و حل میکنی
و میذاری تا عمل بیاد
مقدار مایه خمیر تازه باید 3 برابر مایه خمیر خشک استفاده بشه
مثلا اگه تو دستور 1 قاشق چاخوری مایه خمیر داریم
به جاش 3 قاشق چایخوری مایه خمیر تازه میریزیم
:-)
ممنونم عاطفه جان
ReplyDeleteخسته نباشيد ،من اين نان ها را درست كردم پسرم ميخواست شيرينتر باشه ميشه شكر در خمير بيشتر كرد و يا كرم وسطش گذاشت و در فر قرار داد از چه كرمي ميشه استفاده كرد كه مثل شيريني دانماركي بشه البته ميدونم شيريني دانماركي از خمير هزار لايه است
ReplyDeleteببخشد يه سوال ديگه داشتم آيا ماست ميتونه جايگزين شير بشه ؟در چه خميرهايي و چه زماني اين جايگزيني صورت ميگيره
ReplyDeleteسلام عزیز
Deleteشکر میتونی اضافه کنی
ولی اگه کرم میخوای استفاده کنی
حواست باشه کرم هم شیرینه و نونت خیلی شیرین نشه
میتونی از کرم کاستارد که دستورش رو گذاشتم استفاده کنی
هم سادست هم خیلی شیرین نیست
به نظرم گزینه مناسبیه
میتونی یهذره زعغرون هم به شیر گرم اضافه کنی
که کاستاردت زعفرونی بشه و با نونت هماهنگ میشه
درباره شیر هم باید بگم که فقط برای رقیق کردن تخم مرغه
چون تخم مرغ از روی خمیر سر میخوره
و شیر بافتش رو باز میکنه و یکدست
باعث میشه روی خمیر یکدست بشینه
اگه ماست خواستی بریزی به جاش
ماست رقیق بریز
ولی داخل خمیر اگه شیر یا ماست داشته باشیم واقعا بستگی به دستور داره
بهتره جایگزین نشه با چیز دیگه
دستور به هم میریزه
چون
ماست غلیظ تر و خیلی اسیدی تر از شیره
این خاصیت ماست باعث ترد تر شدن بافت خمیر میشه البته
خمیر پیراشکی معمولا ماست داره
salam dooste aziz, yek soal dashtam in meghdare kareh wa shekar wa ard be gram chand gram hast , akher man ba peymaneh balad nistam , faghat gram baladam merci khanomi
ReplyDeleteحتما دوست من
Deleteکره 75 گرم - شکر 55 گرم - آرد 390 گرم
این لینک رو ببینید. تیدیل پیمانه و گرم رو برای مواد اولیه یکی یکی نشون داده. امیدوارم به دردتون بخوره http://www.yemalilar.com/2011/03/blog-post.html
عزیز دلم پنگول خب حتما نون میخواسته ..................
ReplyDeleteممنون، خیلی خوب بود
ReplyDelete