Pages

Monday, February 15, 2016

کلوچه فومن


دیگه آدم شکمو همین میشه :) دستش وقتی به خوراکی های خوشمزه نمیرسه خودش دست به کار میشه.
حالا فکر کنید که آدم خودش به اندازه کافی شکمو باشه, بعد جناب فرشید خان منافی هم هرروز هرروز تو برنامه رادیو پس فردا حرف از کلوچه فومن بزنه. دیگه یعنی چاره ای باقی نمیمونه جز دست به کار شدن و پخت و پز. هه هه ... ...........

یه کم شاید پیچیده به نظر بیاد, ولی روش تهیه ساده ای داره. مهم طرز پیچیدنش هست و البته مهر خاص خودش رو داره تا یه کلوچه واقعی بشه که من هم مهرش رو ندارم.


برای خمیر:
آرد ۴,۱/۴ تا ۴,۱/۲ پیمانه
تخم مرغ ۳ عدد
کره ۱۵۰ گرم
شکر ۱/۲ پیمانه
ماست ۱/۳ پیمانه
شیر ولرم ۱/۲ پیمانه
مایه خمیر ۲ قاشق چایخوری
بکینگ پودر ۱ قاشق چایخوری
نمک ۱/۴ قاشق چایخوری

مواد میانی:
پودر گردو ۱,۱/۲ پیمانه
شکر قهوه ای ۱ پیمانه
دارچین ۲ قاشق چایخوری
جوز هندی ۱ عدد کامل
آرد ۳ قاشق سوپخوری
کره ۳ قاشق سوپخوری
گلاب ۲ قاشق سوپخوری ( دلخواه )
پودر هل ۱/۲ قاشق چایخوری ( دلخواه )

برای رویه:
زرده تخم مرغ ۲ عدد
شیر ۱ قاشق سوپخوری


اول از همه بگم که مواد اولیه که برای خمیر استفاده میکنیم باید زودتر از یخچال دربیاریم تا به دمای محیط برسند.
برای شروع مایه خمیر رو با شیر ولرم و یه قاشق غذاخوری از شکری که برای خمیر کنار گذاشتیم مخلوط میکنیم. ۱۰ دقیقه زمان میدیم تا عمل بیاد. در ظرف دیگه ای تخم مرغ رو با شکر مخلوط میکنیم. ماست, کره آب شده و مایه خمیر عمل اومده رو یکی یکی اضافه میکنیم.

مثل همیشه تاکید میکنم اگه از آرد همه منظوره (all-purpose) استفاده کنیم همین مقدار که گفتم کافیه اگر نه مطمئنا مقدارش تغییر میکنه. پس اگر از هر آردی استفاده میکنیم بهتره با کل میزان ارد شروع نکنیم. مثلا من با ۳ پیمانه شروع کردم . آرد, نمک و بکینگ پودر رو با هم مخلوط میکنیم. وسط آرد رو گود میکنیم و مایع آماده شده رو داخلش میریزیم. مخلوط میکنیم تا خمیر جمع بشه, باقی ارد رو کم کم اضافه میکنیم. خمیر رو با آرد زیاد سفتش نمیکنیم. هرچی سبکتر و نرمتر باشه کیفیت نونمون بهتر میشه. سطح کار رو آرد پاشی میکنیم و خمیر رو 10 دقیقه ورز میدیم.

کف کاسه ای رو با 2 قطره روغن چرب میکنیم و خمیر رو داخلش میگذاریم. روش رو میپوشونیم و یه گوشه میگذاریم تا پف کنه، برای 2 ساعت.


برای آماده کردن مواد میانی همه مواد رو با هم مخلوط میکنیم. گردو بهتره کاملا پودر نباشه, یه کم زیر دندون بیاد بهتره. یه جوز هندی کامل رو رنده ریز بزنید تا پودر بشه. کره رو باید آب کنیم. گلاب و هل هم دلخواه هست, ادویه اصلی این کلوچه جوز هندیه.

خمیر حجیم شده رو به ۱۶ قسمت مساوی تقسیم میکنیم که کلوچه هایی که بهمون میده از نوع بازاریش کوچکتر میشه. هر کدوم از تکه ها رو گلوله و بعد کمی باز میکنیم. لبه های خمیر رو با دو قطره آب خیس میکنیم. خمیر رو کف دست حالت گود نگه میداریم و از مواد داخلش میگذاریم. همونطور که در عکس واضحه اطراف خمیر رو میاریم وسط و مثل بقچه به هم میچسبونیم و میبندیم. خمیر گلوله شده رو مثل کوفته بین دو دست نچرخونید
خمیر رو از سمت بسته شده روی سطح کار برمیگردونم و با کمک وردنه نازک میکنیم و داخل سینی فر که کمی چرب یا با کاغذ شیرینی پزی پوشانده شده میچینیم. همه این کارها کمک میکنه تا مواد میانی کاملا وسط کلوچه خمیر قرار بگیره.


به جای مهر من از یه ماسوره پلاستیکی استفاده کردم, این کار رو با قالب های کوچک یا سر بطری میتونید انجام بدید. موقع مهر زدن یه جاهایی روی خمیر بریده شد که گذاشتم همونطور بمونه. کمک میکنه تا کلوچه بیش از حد پف نکنه. دلیلش هم اینه که خمیر روی کلوچه حسابی نازک شده.

در آخر زرده های تخم مرغ رو با یه قاشق شیر مخلوط میکنیم و با قلم مو روی کلوچه ها میمالیم. میتونیم روش رو یه کم تخم خرفه, کنجد یا حتی تخم خشخاش بپاشیم.


فر رو از ۲۰ دقیقه زودتر روشن میکنیم با حرارت ۴۰۰ درجه فارنهایت تا گرم بشه. کلوچه ها رو میپزیم برای ۲۰ دقیقه یا تا زمانی که روشون طلایی بشه. معمولا کلوچه های بیرون روشون حسابی قرمز و قهوه ایه , یه چند دقیقه زمان بیشتر ممکنه نیاز داشته باشه.


تصور من از کلوچه فومن یه شیرینی کاملا برشته هست که پف زیادی نداره و روش کاملا قرمز شده و داخلش پره از یه ملات شیرین و پر ادویه. یه جاهایی روش ترک خورده و اون ملات خوشمزه و خوش عطر به آدم چشمک میزنه :) 
البته ما هر چی هم تلاش کنیم باز هم به پای اصلش نمیرسه ولی فعلا تا دستمون از بازاری و محلیش کوتاهه به خونگیش بسنده میکنیم.


نوش جون ... ................


2 comments:

  1. مایه خمیر چی هست و از کجا میخرید؟

    ReplyDelete
  2. ممنون چه خوب این رسپی را گذاشتی خیلی هم عالی شده برای ما غربت نشینها عالیه دوستم

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...