Pages

Friday, August 21, 2015

نان با سفیده تخم مرغ


این نون رو وقتی پختم که بستنی شکلاتی و کلوچه پخته بودم و کلی سفیده تخم مرغ موند رو دستم. شیرینی و کیک هم نمیخواستم بپزم. این شد که این دستور نون ابداع شد :)

مواد اولیه:
مایه خمیر ۲,۱/۴ قاشق چایخوری
شکر ۲ قاشق سوپخوری
نمک ۲ قاشق چایخوری
سبوس ۲ قاشق چایخوری (اختیاری)
روغن ۳ قاشق سوپخوری
آب ولرم ۱ پیمانه
سفیده تخم مرغ ۱ پیمانه 
آرد حدود ۴,۱/۲ پیمانه

برای روی نان :
آرد 1/2 قاشق سوپخوری
آب سرد 1/2 پیمانه
کنجد, تخم کتان, خشخاش, ... ............



اول از همه مقدار سفیده تخم مرغ ۱ پیمانه هست که بسته به سایز تخم مرغ ها میتونه بین ۶ تا ۹ عدد باشه.

مایه خمیر رو با آب ولرم و شکر مخلوط میکنیم و ۱۰ دقیقه زمان میدیم تا عمل بیاد و پف کنه. اگه از مایه خمیر فوری استفاده میکنیم نیازی به استراحت نداره. آب فقط کمی گرم باشه. حواسمون باشه دماش به حدی باشه که انگشت رو راحت در آب بتونیم نگه داریم. آب داغ مایه خمیر رو میسوزونه.

سفیده تخم مرغ و روغن رو همراه مایه خمیر عمل اومده مخلوط میکنیم.

اگه از آرد all-purpose استفاده کنیم همین مقدار که گفتم کافیه اگر نه مطمئنا مقدارش تغییر میکنه.  با 3 پیمانه شروع میکنیم. آرد رو با نمک مخلوط، وسطش رو گود میکنیم و مایع رو داخلش میریزیم. هم میزنیم و خمیر رو از اطراف جمع میکنیم. بقیه آرد رو کم کم میریزیم تا خمیر کاملا جمع بشه. خمیر رو با آرد زیاد سفتش نمیکنیم. هرچی سبکتر و نرمتر باشه کیفیت نونمون بهتر میشه.

سطح کار رو آرد پاشی میکنیم و خمیر رو 10 دقیقه ورز میدیم. در حین ورز دادن خمیر, من سبوس رو هم مخلوط کردم که البته اختیاری هست, میتونیم حذفش کنیم.
کف کاسه ای رو با 2 قطره روغن چرب میکنیم و خمیر رو داخلش میگذاریم. روش رو میپوشونیم و یه گوشه میگذاریم تا پف کنه، برای 1 تا 1 ساعت و نیم.

زمان شکل دادن خمیر هست. به بخش نانها یه نگاهی کنید, نانهایی که با مایه خمیر پخته شدند, خمیر رو هر طور دوست دارید شکل بدید. اما کاری که من کردم ؛
خمیر رو به ۱۰ قسمت مساوی تقسیم کردم, خمیرها رو گلوله و بعد با غلطاندن روی سطح کار لوله کردم.


داخل سینی فر چرب شده یا روی کاغذ شیرینی پزی میچینیم, روش رو با پارچه نازکی میپوشونیم و دوباره 20 دقیقه استراحت میدیم تا حجیم بشه. در این فاصله فر رو روشن میکنیم تا گرم بشه، با حرارت 375 درجه فارنهایت.

روی خمیرها رو با تیغ یا چاقوی تیز برش طولی میزنیم. برای روی نانها آب سرد و ارد رو مخلوط میکنیم و روی حرارت میگذاریم تا غلیظ بشه, اونقدر که راحت روی نان بمالیم. میگذاریم کمی از حرارت بیافته, قبل از اینکه نون داخل فر بره با قلم مو روش میمالیم. کنجد , تخم کتان یا خشخاش یا هر چیز دیگه ای خواستیم روش میپاشیم. 


نون رو برای حدود 30 دقیقه میپزیم, یا اندازه ای که روش به اندازه ای که دوست داریم طلایی بشه.


5 comments:

  1. به به دستتون درد نکنه باز هم یه نون خوشمزه دیگه می دونی چیه من عاشق نون پختنم دیگه نون بربری تو خونه ما شده عضو لا ینفک خوردنی هامون بخصوص وقتی تازه درست می کنم پسرم فوری میاد سراغش فقط یه سوال داشتم میشه از این نون به عنوان نان باگت یا ساندویج استفاده کرد ؟باز هم مرسی

    ReplyDelete
    Replies
    1. اره عزیزم, میشه
      فقط سایزش کوچیکه
      میتونی تقسیمات خمیر رو کمتر کنی
      نوش جونت عزیزم
      ایشالا لبتون خندون باشه همیشه

      Delete
  2. سلام عاطفه جان. قبلن بعضی از نون های خوشمزه تون رو درست کردم و عالی شده. چند سالی دست از نون پزی برداشته بودم. دوباره دست به کار شدم
    الان یه سوال در مورد این نون دارم. ایا مقدار شکرش درست تایپ شده؟ چون به نظر میاد با توجه به میزان خمیر مایه زیاده؟ من دو بار خمیرمایه رو درست کردم اما عمل نیومد. شاید هم ایراد از من بوده و دمای اب مناسب نبوده
    فریبا

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام دوست عزيز
      شرمنده دير جواب دادم
      مقدار شكر همون دو قاشق سوپخورى هست كه تايپ شده
      نبايد مشكلى پيش بياد
      شايد دماى آب نامناسب بوده يا مايه خميرتون كهنه شده كه عمل نيومده

      Delete
  3. سلام دوست عزيز
    شرمنده دير جواب دادم
    مقدار شكر همون دو قاشق سوپخورى هست كه تايپ شده
    نبايد مشكلى پيش بياد
    شايد دماى آب نامناسب بوده يا مايه خميرتون كهنه شده كه عمل نيومده

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...