Pages

Friday, December 7, 2012

تفاوت جودوسر و جو


این پست رو خیلی وقته که میخوام بنویسم چون دوستانی که پیگیر دستورها هستند خیلی میپرسند. چند بار تو کامنتها توضیح دادم در موردش، البته اونقدری که در حد اطلاعات منه، ولی لازم دیدم که یه پست رو بهش اختصاص بدم تا برای باقی دوستان که میپرسند هم جوابی در دسترس باشه.

اما سوال :
منظور از جودوسر چیه؟ آیا همون جو هستش که در ایران استفاده میکنیم؟
میشه جودوسر پرک رو با چیزی جایگزین کرد، مثلا با جو پرک یا آرد ؟ اصلا به چه دردی میخوره؟ ...
جواب رو میشه در چند خط و چند عکس خلاصه کرد.



گیاه جو، انگلیسی barley، فرانسه orge
گیاه جودوسر، انگلیسی oat، فرانسه avoine

هر دو از غلات و از خانواده گندمیان هستند ولی دو گیاه کاملا متفاوتند.

دانه های جو مانند گندم روی یک خوشه و کنار هم قرار گرفتند و تپلی و کوتاه هستند.


اما دانه های جودوسر 2تا 2تا کنار هم نشستند و معلق هستند. همگی به یک ساقه بند بند ختم میشند. شکل دانه ها از دانه جو کشیده تر و باریکتره. حتی ظاهر زیبای مزارعش هم متفاوته.





جو پرک شده رو برای سوپ استفاده میکنیم که زمان کمتری برای پخت نیاز داره و به خاطره نشاسته زیاد جو به سوپ لعاب خوبی میده.



جودوسر پرک شده رو هم به چند شکل میتونیم در بازار پیدا کنیم. ولی پراستفاده ترین انواعشون این 2 تا هستند.

1/ به انگلیسی rolled oats ، به فرانسه gros flocon d'avoine
در این نوع دونه های جودوسر به وسیله بخار آب نرم شده و له میشند. سریعتر از جو پرک میپزه چون آب رو سریعتر جذب میکنه.
به این نوع old-fashioned oats هم گفته میشه.



2/  به انگلیسی oatmeal ، به فرانسه petit flocon d'avoine
در این نوع دونه های جودوسر به 2 یا 3 قسمت خرد شده، به وسیله بخار آب نرم شده و بعد له میشند. همین باعث میشه که آب رو سریع جذب کرده و نرم میشه چون حسابی نازک شده و آماده پخته یا به عبارتی بهتره بگیم تا حد زیادی پخته شده. به همین خاطر هم مثلا داخل مافینی که داخلش از این نوع جودوسر استفاده شده بعد از پخت اثری ازش نمیبینید و بافت مافین کاملا یکسان و نرمه.
این نوع هم به نسبت خرد شدن و ریز بودن دانه ها خودش ممکنه شامل 2، 3 دسته بشه.




در عکس پائین انواع دیگش رو هم میتونید ببینید، از دانه کامل تا آرد. steel cut همونطور که مشخصه فقط خرد شده و مثل دونه های بلغور میمونه.


بیشتر در تهیه مافین، بیسکوئیت، کریسپی، بار، حریره، گرانولا, نانها و ... برای دسرها و مهمتر از اون به دلیل ارزش غذایی بالا برای وعده صبحانه استفاده میشه.


متاسفانه فکر نمیکنم داخل ایران راحت قابل دسترس باشه چون کشتش در حد وسیع انجام نمیشه و همه نمیشناسند این گیاه رو. اونقدری که من اطلاع دارم از پیغام دوستان زیر همین پست هست. شرکت گلستان با نام "هاتی کارا" جودوسر رو عرضه کرده. امیدوارم راحت بتونید تهیه و استفاده کنید.

ولی برای دوستانی که خارج از ایران هستند پیدا کردنش راحته. جایی که من زندگی میکنم از جودوسر خیلی استفاده میشه و بخش مهمی از صبحانه رو تشکیل میده. به خاطر فیبر زیاد، زود سیر میکنه و از طرفی در ایام سرد سال که اینجا طولانی ترین بخش رو در فصول بخودش اختصاص میده به صورت حریره گرم یا حلیم (یا هرچی که میشه اسمش رو گذاشت) خیلی محبوبه چون سرشار از انرژیه و به حفظ گرمای بدن کمک میکنه.

برعکس، از جو خیلی استفاده وسیع نمیشه، به ندرت به شکل سوپ. در شمال ایالت یک سوپ سنتی تهیه میشه، با جو و باقالی. به شکل پرک هم خیلی در دسترس نیست.

جودوسر پرک رو در بعضی دستورها میشه با آرد جایگزینش کرد، به ازای هر 1 پیمانه جودوسر پرک، 2/3 پیمانه آردتاکید میکنم، بعضی دستورها از جمله مافین و کوکی، نه همیشه. اگر در نونها میخوایم با آرد جایگزین کنیم که راحت تره چون اونقدری آرد اضافه میکنیم که خمیر جمع بشه و به دست نچسبه، اندازه احتیاج نداره دیگه. 
اما اگه خواستیم با آرد جودوسر نون بپزیم بهتره با آرد گندم مخلوط بشه.

** نکته مهم که آخر کار بگم؛ اینکه موقع خرید حتما روی پاکت رو خوب بخونید تا اشتباهی چیز دیگه ای نخرید. حیفه وقت بگذارید و چیزی درست کنید ولی چون دقیقا چیزی که باید توش نریختید خراب بشه.

منبع عکسها:گوگل


35 comments:

  1. مرسی عالی بود من که جواب سوالامو بدون گشتن تو نت گرفتم

    ReplyDelete
  2. دستت درد نکنه عاطفه جان ؛ خیلی پست مفیدی گذاشتی عزیزم :)

    ReplyDelete
  3. آفرین عاطفه عالی بود مشکل را حل کردی ممنون از اطلاعات مفیدت

    ReplyDelete
  4. مرررررررررسی...من یکی که کچلت کرده بودم بس که پرسیدم ..نه ؟؟!! :)))))

    ReplyDelete
  5. mamnoonam az etelaate mofidi ke dadin


    ReplyDelete
  6. چه اطلاعات مفيدي، خيلي استفاده كردم ... ممنون

    ReplyDelete
  7. با سلام و ممنون از توضیحاتتون
    باید خدمتتون بگم که در ایران هم الان یافت می شود .. با دو برند
    1. هاتی کارا که در دو مدل سریع دو دقیقه و مدت دار عرضه می شود ... از این مدل من از هایپر خریداری کردم
    2. جو دو سر طلایی تحت لیسانس یک شرکت آلمانی

    ReplyDelete
    Replies
    1. ممنون پروانه جون
      میگذارمش آخر متن که قابل دسترس تر باشه عزیز
      :-)

      Delete
  8. سلام خسته نباشي فكر كنم نگفتي كه به جاي جوي دوسر، از جو پرك ميشه استفاده كرد يا نه؟ فقط در مورد ارد گفتي

    ReplyDelete
    Replies
    1. نه عزیزم
      نمیشه جو پرک رو جایگزینش کرد
      فقط آرد
      :-)

      Delete
  9. ببخشيد منظورتان از فقط ارد چيه ؟

    ReplyDelete
    Replies
    1. دوست من
      یعنی فقط با آرد میشه جایگزینش کرد
      و جو مناسب نیست
      برای مافین و بیسکوئیت
      به ازای هر 1 پیمانه جودوسر پرک 2/3 پیمانه آرد
      میشه استفاده کرد
      :-)

      Delete
    2. عزیزم منظورم آرد گندمه البته :)

      Delete

  10. سلام

    با تشکراز توضیحات شما

    من یادمه که ما وقتی گندم میکاشتیم توی روستا از این جوهای پرک لابلاش در میومد که کسی بهش اهمیت نمیداد و اونو به عنوان علف هرز میشناختند. الان که این عکس ها رو دیدم متوجه شدم و الان دیگه نمیدونم چیکار میکنند

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام فرشته جون
      منم دفعه اولی که غهمیدم چیه یا همون چیزی افتادم که تو گفتی
      :-)

      Delete
  11. دوستان به تازگی شرکت گلستان تحت عنوان "هاتی کارا" جو دو سر تو ایران عرضه کرده

    ReplyDelete
  12. Toye dastori ke gandom parak shode ehtyaj ast myshe az jo do sar parak shode estefade kard?? Bebakhshid myshe be engelisi begid jo parak chy myshe?? Oatmeal ke mycke jo do sar parak vali jo parak chy myshe, mamnun az lotfetan

    ReplyDelete
  13. عزیزم گندم پرک میشه
    Wheat Flakes
    یا
    rolled wheat
    و جو پرک هم میشه
    barely flake
    هر چیزی رو جای خودش استفاده کنید. نمیدونم برای چه غذایی میخواید جایگزین کنید
    ولی مزه هاشون واقعا فرق داره با هم
    امیدوارم به دردتون بخوره
    :)

    ReplyDelete
  14. Mamnun bara halim fori mikhastam , gandom parak ehtyaje, lotf kardi ke komak kardid

    ReplyDelete
  15. Bara halime fori mikhastam, mamnu az komaketon rasti ye chyze dige jo parak ba jo dosar parak fargh mikone

    ReplyDelete
    Replies
    1. عزیزم متن این مطلب رو بخونید
      سعی کردم همین رو توضیح بدم
      که جو با جو دوسر فرق داره
      وقتی هم که هر کدومشون پرک میشند یعنی برای پخت سریع آماده میشند
      :)

      Delete
  16. میشه چند نوع غذا هم که با جودوسر پرک درست میشه رو هم اموزش بدید ممنون میشم. همینطور دستور برای غذای بچه. اخه من خیلی دنبالشم. فدات میشم

    ReplyDelete
  17. با سلام تشکر، سوالی دارم اینکه جو پرک شده از جو درست میشود یا از جو دوست، 2 اینکه اندازه گیری شما با پیمانه چیست، یعنی چه مقدار است یک پیمانه شما، ممنون

    ReplyDelete
  18. سلام مربی من بهم گفته که برای صبحانه باید این رو مصرف کنم(Cooked Oatmeal)
    میشه راهنماییم کنید که من باید دقیقا چی رو تهیه کنم؟جو دوسر پرک؟ و چجوری باید اون رو برای صبحانه استفاده کنم؟به صورت خام یا بپزم؟با چی باید بپزم؟اگه میشه چند نوع صبحانه با این محصول به من معرفی کنید.ممنون میشم

    ReplyDelete
    Replies
    1. فقط توروخدا سریع جوابمو بدید چون شدیدا نیاز دارم.مرسی

      Delete
  19. سلام ممنون از اطلاعاتتون آیا در اینستا گرام هم پیج دارید؟

    ReplyDelete
    Replies
    1. بله عزیزن
      این صفحه اینستاگرام منه
      https://www.instagram.com/atefeh_a/
      یا اینکه میتونید با اسم
      atefeh_a
      پیدام کنید

      Delete
  20. سلام ممنون از اطلاعاتتون آیا در اینستا گرام هم پیج دارید؟

    ReplyDelete
  21. سلام. خیلی ممنون از اطلاعاتی که در اختیارمون گذاشتین

    ReplyDelete
  22. مقاله کاملی بود ممنون، جو دو سر پرک رو میشه خام هم استفاده کرد؟؟

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...