باسلوق یکی از شیرینیهای پرطرفدار و سنتی ایرانیه. شکل سنتیش رو همه میشناسیم. در شکل مدرن هم از رنگهای خوراکی یا آبمیوه ها برای رنگ دادن استفاده و به فرمهای مختلفی شکل داده میشه.
من هم باسلوقهام رو کاملا به شکل غیر سنتی درست کردم و به عنوان کادو برای دوستی بردم. خوشمزه و در عین حال شیک. در فرم سنتی از گلاب، گردو و جوهر لیمو (برای پیشگیری از شکرک زدن) استفاده میشه. من پودر ژله استفاده کردم که هم رنگ دلخواهم رو میده، هم عطر خودش رو داره به اندازه کافی حاوی اسید هست که شکرک نزنه.
مواد لازم :
نشاسته گندم 1 پیمانه
شکر 1 پیمانه
آب سرد 2 پیمانه ( یا بیشتر)
آب جوش 1 پیمانه
ژله میوه ای 1 بسته
کره 1/2 قاشق سوپخوری
پودر نارگیل
این مقدار مواد برای یک قالب مستطیل 10 در 20 کافیه. برای داشتن باسلوق های رنگی میتونیم با ژله های مختلف رنگهای متنوعش رو جداگانه تهیه کنیم یا مثل کاری که من انجام دادم باسلوق چند رنگ داشته باشیم.
من از 2 ژله سبز و نارنجی (لیمو و پرتقال) استفاده کردم و یک قالب 20 در 20. بسته های ژله 85 گرمی هستند معمولا، ولی یه کمی کمتر و بیشتر فرقی نداره چون ما بیشتر رنگ و عطرش رو لازم داریم.
کف قالب رو لایه ضخیمی پودر نارگیل میریزیم.
یکی از ژله ها رو داخل 1 پیمانه آب جوش حل میکنیم و کمی صبر میکنیم تا خنک بشه.
نشاسته رو با آب سرد مخلوط میکنیم و ژله حل شده رو کم کم اضافه میکنیم و مدام هم میزنیم تا گلوله ایجاد نشه. اگر مخلوط گلوله های نشاسته ای درشت داشته باشه از صافی عبورش میدیم اما اگه گلوله های ریز داشته باشیم احتیاجی به صاف کردن نیست چون هنگام پخت یا باز میشند یا پخته و قابل تشخیص نخواهند بود.
نشاسته رو با آب سرد مخلوط میکنیم و ژله حل شده رو کم کم اضافه میکنیم و مدام هم میزنیم تا گلوله ایجاد نشه. اگر مخلوط گلوله های نشاسته ای درشت داشته باشه از صافی عبورش میدیم اما اگه گلوله های ریز داشته باشیم احتیاجی به صاف کردن نیست چون هنگام پخت یا باز میشند یا پخته و قابل تشخیص نخواهند بود.
مواد رو روی شعله نسبتا زیاد میگذاریم تا جوش بیاد ولی مدام هم میزنیم تا ته نگیره. نشاسته خیلی سریع ته میگیره.
* کیفیت نشاسته ها متفاوته. من با این مقدار آب به نتیجه رسیدم ولی اگه نشاسته گلوله شد اول کار و خوب باز نشد میتونیم 1 تا 2 پیمانه آب اضافه کنیم تا مواد به اندازه کافی رقیق باشه که نشاسته مهلت پخت پیدا کنه. اگه غلیظ باشه بلافاصله روی حرارت خودش رو جمع میکنه و نمیپزه.
* برای پخت از قابلمه استیل استفاده نکنید چون با شعله زیاد کار میکنیم و حتما ته میگیره، هر قدر هم که هم بزنید. این تجربه بدیه که یکبار داشتم.
* برای پخت از قابلمه استیل استفاده نکنید چون با شعله زیاد کار میکنیم و حتما ته میگیره، هر قدر هم که هم بزنید. این تجربه بدیه که یکبار داشتم.
* برای هم زدن بهترین وسیله همزن سیمی دستیه چون موقع هم زدن راحت گلوله های نشاسته رو باز میکنه. اگر نه قاشق چوبی مناسبه. قاشق چوبی که لبه صاف یا اریب داره بهتر از لبه گرده.
رنگ مواد به خاطر وجود نشاسته کدر و ماته. باید اونقدر بپزه که کاملا شفاف بشه. رنگ مواد که باز شد شکر و کره رو اضافه میکنیم.
تا حدی باید بپزه که کاملا غلیظ بشه و خودش رو بگیره.
مایع رو داخل قالبی که کفش رو نارگیل پاشیدیم میریزیم. یادمون باشه که هم مواد رو یک جا، یک گوشه یا وسط قالب نمیریزیم بلکه همون موقع در قسمتهای مختلف پخشش میکنیم. چون مایع غلیظه و سطحی که در معرض هواست سریع سفت میشه و پخش کردنش کار مشکلیه.
همین مراحل رو با بسته دیگر ژله هم انجام میدیم و داخل همین قالب میریزیمش. همونطور که در عکس مشخصه مایع علیرغم غلیظ بودن به قدری شفافه که رنگ سبز لایه زیرین مشخصه.
روش رو پودر نارگیل میپاشیم و با کف دست سطح باسلوق رو کمی فشار میدیم تا در تمام قسمتهای قالب یکسان پخشش کنیم.
روش رو پودر نارگیل میپاشیم و با کف دست سطح باسلوق رو کمی فشار میدیم تا در تمام قسمتهای قالب یکسان پخشش کنیم.
قالب رو حداقل 3 ساعت داخل یخچال قرار میدیم. بعد میتونیم باسلوق رو به شکل مربع برش بزنیم و اطرافش رو در پودر نارگیل بغلطونیم. من کمی بادام خرد شده (نه پودر بادام) هم با نارگیل مخلوط کردم.
برای چیدنش داخل ظرف کمی پودر نارگیل هم زیر لایه اول میریزیم.
برای چیدنش داخل ظرف کمی پودر نارگیل هم زیر لایه اول میریزیم.
خوب، بعد از این همه طول و تفسیر کارمون تموم میشه. سعی کردم همه ریزه کاریها رو که بعد از چند بار درست کردنش یاد گرفتم توضیح بدم.
اینبار خودم هم خیلی خوشم اومد از باسلوقهایی که درست کردم. دچار خوشحال شدگی و قند تو دل آب شدگی شدم و کلی غبطه خوردم به حال دوستی که میخواد این باسلوقهای خوشمزه رو بخوره.
دستور باسلوق سنتی رو هم امیدوارم به زودی بتونم بگذارمش.
نوش جان دوستان .....
سلام عاطفه جون،
ReplyDeleteوبلاگ خیلی خوبی داری و دستورایی که میذاری خیلی عالی هستن.
یه سوال: بسته های ژله ای که برای این مقدار مواد اسففاده میکنیم چند گرمی هستن؟ و میشه از نشاسته ی ذرت استفاده کرد؟
موفق باشی عزیزم
سلام
Deleteناهید جان
ممنون از لطفتون
بسته های 85 گرمی
فکر میکنم بسته بندیها همه همین وزن رو دارند
ولی کمتر و بیشترش مهم نیست
ما بیشتر رنگ و بوش رو میخواهیم تو این دستور
درباره نشاسته هم باید بگم شخصا امتحانش نکردم ولی چیزی که در تئوری میدونم اینه که قابل استفادست و
لطافت و شفافیت بیشتری میده
قبلا هم چند تا دستور با نشاسته ی ذرت دیدم
امیدوارم درست کنید و لذت ببرید
عاطفه جون عالیییییییی عزیزم . خیلی خوش آب و رنگ شده . عکسش هم خیلی خوشگل بید .
ReplyDeleteفدات عارفه جون ...
ReplyDelete:-)
چه با سلیقه عاطفه جان ... دستت درد نکنه خانومی ی ی ی
ReplyDeleteممنون گیلدا جون ...
Delete:-)
کلی خوشحالم کردی بهم سر زدی
درود بر تو خانم هنرمند .الهی که همیشه شاد و سربلند باشی نازنین
ReplyDeleteممنون نسرین جان
Deleteقابل میدونی و پیگیر هستی
شاد باشی همیشه
Atefeh jan kheili ba salighe boresh dadidin va kheili zyba shode,, mikhastam bedonam myshe faggat az ye no jele estefade kard,??
ReplyDeleteVa age bekham sade dorost konam chetori???mamnu. Doste khobam kheili veblage khobi darid
سمانه جون
Deleteاین رسیپی اصلا برای 1 بسته هست
و به ظرف 10 در 20 سانت احتیاج داری
من چون 2 تا بسته بکار بردم خوب اندازه قالبم 2 برابر شد
برای باسلوق ساده هم همین مواد رو استفاده کن به جز ژله و آب جوش
اب سردت میشه 2،1/2 پیمانه
مراحل کار همینه
فقط نزدیکای آخر کار گلاب اضافه میکنی یه مقدار
وقتی داخل قالب ریختی تا گرمه روش رو صاف کن و گردو یا هر مغز دیگه ای خواستی بچین و با دست فشار بده تا بچسبه به سطح
بقیه کار هم مثل همین باسلوق
mersi az in dastoor
ReplyDeleteخواهش میکنم دوست من ........
Deleteسلام دوست من ..خیلی دوست داشتم به نظرم کادوی خوبی هست برای دوستای خارجی مون ..ممنونم
ReplyDeleteدقیقا :-)
Deleteسلام خسته نباشید.ممنون از دستورای عالیتون.من تو پخت این باسلق دچار مشکل شدم.یه چندتا سئوال داشتم.من کاملا با روش شما پیش رفتم،اما تا موادو گذاشتم رو گاز خودشو گرفت و اصلا فرصتی برای شفاف شدن مایع نموند.چرا؟و میخواستم بدونم از گل نشاسته استفاده کردید یا پودر نشاسته؟وسئوال دیگه اینکه قابلمه لعابی بهتره یا تفلون؟بازم ممنون از لطفتون
ReplyDeleteسلام عزیزم
Deleteمن از پودرش استفاده کردم
قابلمه تفلون نباشه بهتره
چون بهتره با همزن دستی فلزی همش بزنیم تا از هم خوب باز بشه
فکر میکنم مربوط به کیفیت نشاسته ها میشه
اگه موادت گلوله میشه میتونی آب اضافه کنی
1 یا 2 پیمانه
تا نشاسته بپزه
و مولکولهاش از هم باز بشند و باعث شفافیت باسلوق بشه
این نکته رو به دستور اضافه میکنم
ممنون از تذکرت عزیز
:-)
salam atefe jan karatun kheili jalebe.....chand vaghte ke be weblog sar mizanam....
ReplyDeleterastesh ye soal dashtam mamnun misham komakam koni......neshate gandom sefide va kheili narm.....
ama man tafovote beine neshaste zorrat va arde zorrato nemidunam...mishe begi aziz??????
سلام عزیزم
Deleteآرد ذرت در واقع ذرت آسیاب شده هستش همونطور که آرد گندم از آسیاب کردن گندم تهیه میشه
یا امروزی ترش پودر شده
اما نشاسته ذرت همون کربوهیدراتهاییه که از ذرت گرفته میشه دقیقا مثل نشاسته گندم که کربوهیدرات حاصل از گندم هست
آرد ذرت زرد و بسیار سنگینه
نشاسته ذرت بسیار نرم تر و سبکتر از نشاسته گندمه، زودتر میپزه، زودتر بوی خامیش رو از دست میده، و بعد از پخت شفافتره
ظاهرش ولی مثل نشاسه گندم سفیده
نشاسته گندم و نشاسته ذرت رو میشه جایگزین هم کرد ولی با آرد نه
امیدوارم به دردت خورده باشه
:-)
ممنون عزیزم...خیلی راهنماییت به دردم خورد....واقعا لطف کردی......گیج شده بودم آخه رفتم یه چیزی خریدم روش نوشته corn flour اما تمام خصوصیات corn starch داره............نرم و سفید و لطیف.........و حالا هم با راهنمایی های شما مطمئن شدم که همون نشاسته ذرت........................یه دنیا ممنون............
ReplyDeleteسلام عزیزم .صفحتون عالیه..لطفا امکان کپی بگذارید که بشه افلاین هم استفاده کرد.
ReplyDeleteسلام دوست عزیز
Deleteمتاسفانه امکانش نیست