نان چالا, یه نون خوشمزه و نرم گیس باف یهودی هست.
مواد اولیه:
مایه خمیر ۲,۱/۲ قاشق چایخوری
نمک ۲ قاشق چایخوری
آب ولرم ۱/۲ پیمانه
شیر ولرم ۱/۲ پیمانه
شیر ولرم ۱/۲ پیمانه
شکر ۱/۴ پیمانه
ارد ۴ تا ۴,۱/۲ پیمانه
روغن ۱/۴ پیمانه
تخم مرغ ۳ عدد
کنجد یا دانه خشخاش
شیر یا خامه رقیق ۲ قاشق سوپخوری
مایه خمیر رو با آب ولرم و نیمی از شکر مخلوط میکنیم و ۱۰ دقیقه زمان میدیم تا عمل بیاد و پف کنه. اگه از مایه خمیر فوری استفاده میکنیم نیازی به استراحت نداره. آب فقط کمی گرم باشه. حواسمون باشه دماش به حدی باشه که انگشت رو راحت در آب بتونیم نگه داریم. آب داغ مایه خمیر رو میسوزونه.
به ۲ تا تخم مرغ کامل احتیاج داریم و زرده تخم مرغ سوم. سفیدش رو برای روی نون نگاه میداریم.
تخم مرغ ها رو با شیر، روغن و باقی شکر مخلوط میکنیم. مایه خمیر رو بهش اضافه میکنیم.
اگه از آرد all-purpose استفاده کنیم همین مقدار که گفتم کافیه اگر نه مطمئنا مقدارش تغییر میکنه. با 3 پیمانه شروع میکنیم. آرد رو با نمک مخلوط، وسطش رو گود میکنیم و مایع رو داخلش میریزیم. هم میزنیم و خمیر رو از اطراف جمع میکنیم. بقیه آرد رو کم کم میریزیم تا خمیر کاملا جمع بشه. خمیر رو با آرد زیاد سفتش نمیکنیم. هرچی سبکتر و نرمتر باشه کیفیت نونمون بهتر میشه.
سطح کار رو آرد پاشی میکنیم و خمیر رو 10 دقیقه ورز میدیم. بیزحمت در این مرحله کمکاری نکنید که پشیمون میشید، از ما گفتن بود (حداقل 10 دقیقه).
کف کاسه ای رو با 2 قطره روغن چرب میکنیم و خمیر رو داخلش میگذاریم. روش رو میپوشونیم و یه گوشه میگذاریم تا پف کنه، برای 1 ساعت و نیم.
خمیر رو میتونیم به ۳, ۴, ۵ یا ۶ قسمت کنیم, هر قسمت رو لوله و باریک کنیم و به هم میبافیمشون.
ویدئوی روش بافت 6 تایی رو اینجا میتونید ببینید: How to Braid a 6 Strand Challah
ویدئوی روش بافت 6 تایی رو اینجا میتونید ببینید: How to Braid a 6 Strand Challah
روش بافت 5 و 4 تایی رو هم راحت از یوتیوب میتونید پیدا کنید.
اگر نه من یه روش کلی میگم که برای بافت ۴ رشته به بالا کار رو راحت میکنه.
یک طرف خمیرها رو کنار هم میگذاریم و به فشار میدیم تا بچسبند و ثابت بمونند. از خمیر سمت راست شروع میکنیم و مثل حصیر بافی یکی درمیون, اولین رشته رو از بین باقی رشته ها رد میکنیم. برای ردیف دوم مجددا اولین رشته سمت راست رو از بین باقی رشته ها یکی درمیون رد میکنیم. این کار رو تا پایین ادامه میدیم. خمیر ها که تموم شدن, انتهای رشته ها رو از پایین به هم میچسبونیم.
برای اینکه نون خیلی مسطح نباشه از بالا و پایین قسمت به هم چسبیدن رشته ها رو به زیر برمیگردونیم. خمیر رو از کناره ها هم به زیر برمیگردونم. اینطوری نون موقع پخت تپلی میشه.
نون رو بعد از بافت داخل سینی فر که با 2 قطره روغن چرب شده قرار میدیم.
روش رو با پارچه نازکی میپوشونیم و دوباره 20 دقیقه استراحت میدیم تا حجیم بشه. در این فاصله فر رو روشن میکنیم تا گرم بشه، با حرارت 375 درجه فارنهایت.
سفیده تخم مرغ رو با شیر یا خامه مخلوط میکنیم و قبل از اینکه نون داخل فر بره با قلم مو روش میمالیم. کنجد یا خشخاش یا هر چیز دیگه ای خواستیم روش میپاشیم.
سفیده تخم مرغ رو با شیر یا خامه مخلوط میکنیم و قبل از اینکه نون داخل فر بره با قلم مو روش میمالیم. کنجد یا خشخاش یا هر چیز دیگه ای خواستیم روش میپاشیم.
نون رو برای 25 تا 35 دقیقه میپزیم.
حین پخت نون حسابی پف میکنه و روش طلایی میشه.
من رشته های خمیر رو نازک و بلند گرفتم. اگه نون تپلی تر میخوایم باید رشته های خمیر رو کوتاه تر و ضخیم تر بگیریم. نون بزرگی میشه. میتونیم خمیر رو اول کار نصف کنیم تا دو تا نون بشه.
خیلی عالی شده عاطفه جون. حتما امتحانش مکنم
ReplyDelete:)
Deleteسلام علت ترک خوردن روی خمیر چی هست؟
ReplyDelete